Geschiedenis

Chloé is opgericht en geïnstalleerd in 1979. Wij staan bekend als één van de oudste damesdisputen die Quintus rijk is. Te herkennen aan jasjes, dasjes en hoedjes. Voor het verhaal van de oprichting van Chloé gaan we bijna 35 jaar terug in de tijd.

Dit doen we samen met één van onze oprichters, Gerda Schoenmaker:

“September was voor de net nieuw opgerichte studentenvereniging Quintus een belangrijke maand. Het was haar eerste kennismakingstijd. Op mij als nieuwkomer in Leiden, maakte Quintus een heel enthousiaste en actieve indruk. Ze presenteerde zich groots. Mijn keuze voor een studentenvereniging was snel gemaakt. Al in de werkweek vielen mij twee spontane, gezellige meiden op, Christie Lasonder en Elisabeth Mager. Als vierde kwam daar al snel Matty van der Vis bij. In eerste instantie dachten we aan het oprichten van een gemengd dispuut, maar we hadden het idee dat dat niet werkte. Het dispuut moest een naam krijgen die betekenis heeft. Uit die gedachtegang volgde de naam Chloé: Chloé is in de Griekse mythologie de beschermgodin van het jonge graan, de vruchtbaarheid. Wij zagen onszelf als het jonge, ontluikende graan. Het logo werd een korenaar met een wandelstok en een hoedje. Op 3 oktober presenteerden wij ons voor het eerst, in Chloé kleding (jasje, dasje, wit overhemd, wandelstok en hoedje, het moest namelijk een beetje stoer zijn, niet tuttig!). Het dispuut Chloé was geboren. Officieel werden we door het bestuur van Quintus op 13 december geïnstalleerd en hierbij boden we ons ‘verkeersbord’ met de naam en het logo van Chloé, aan het bestuur. Het werd een enorm gezellig en actief Chloé en Quintus jaar. We hadden contacten met broertjesdisputen in het land en we gaven in het voorjaar ons dispuutsfeest: het zogenaamde ‘pyjamafeest’.”

79-2

Na al deze jaren staan we nog steeds in een jasje en een dasje op de borrel. Het hoedje wordt niet meer gedragen, maar het bestaat nog steeds. Ieder nieuw lid van Chloé mag het bij haar inauguratie nog steeds hoofdelijk in ontvangst nemen.

Zo zullen wij voortgaan zoals we begonnen zijn. Chloé, for women only!

geschiedenis